nazwa oryginalna: Fruchte -
Gemusemusli Diana
nazwa: Diana Fruchte &
Gemusemusli - mieszanka w 100% składająca się z bogatej palety
różnorodnych warzyw, owoców i ziół. BAZ ZBÓŻ, BEZ GLUTENU.
przeznaczenie: Mieszanka warzyw,
owoców i ziół Diana Fruchte und Gemusemusli idealnie uzupełnia i wzbogaca
własnoręcznie przygotowywane posiłki na bazie mięsa diety BARF i
pokrewnych. Fruchte & Gemusemusli to w 100% warzywa,
owoce i zioła bez jakichkolwiek dodatków. Można podawać również wymieszane
z suchą karmą. Sprawdzi się w żywieniu psów wszystkich ras i w każdym wieku.
wskazania specjalne: do stosowania w
dietach ubogich w naturalny błonnik pokarmowy i problemach z tym związanych,
przy niedoborach witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, przy problemach od
strony układu pokarmowego (niestrawność, biegunki, wymioty, wzdęcia, gazy), przy
drobnych i przewlekłych oraz zaostrzonych alergiach na tle pokarmowym.
charakterystyka: Fruchte
- Gemusemusli Diana to w 100% bogata i różnorodna mieszanka
warzyw i owoców z ziołami. Całość została bardzo
delikatnie spreparowana do postaci płatków, granulek i suszu. Nie zawiera
jakichkolwiek dodatków syntetycznych, chemicznych, barwników, konserwantów,
aromatów, żadnych wypełniaczy, zbóż, itp...
1 kg Fruchte & Gemusemusli Diana
= ok. 15 kg mieszanki surowych warzyw i owoców (to znaczy, że
do wyprodukowania 1 kg produktu potrzeba około 15 kg produktów składowych, które
po przetworzeniu i wyeliminowaniu wody dają finalnie 1 kg gotowego produktu).
Ten wynik przekłada się na wydajność produktu i treściwość
przygotowanego posiłku.
Może być stosowana jako dodatek do własnoręcznie przygotowywanych posiłków
lub jako podstawowy wypełniacz do mięsa w diecie Barf, dietach pokrewnych
bazujących na mieszankach z mięsem. Metodę zastosowania i ilość determinuje
efekt jaki jest planowany do uzyskania lub potrzeba jaka ma być
zaspokojona. Wprowadzenie do posiłku Fruchte und Gemusemusli Diana wzbogaci
go w naturalny błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, witaminy, minerały i
pierwiastki śladowe, aminokwasy i inne, całkowicie naturalne substancje zawarte
w bogactwie mieszanki warzyw, owoców i ziół. Nie zawiera dodatków
witaminowo - mineralnych. To od osoby przygotowującej karmę i jej końcowego
przeznaczenia będzie zależało czy zostanie ona wzbogacona o inne substancje czy
też nie.
Ostateczna funkcja posiłku w którego skład wejdzie Fruchte -
Gemusemusli Diana wyniknie z zastosowanych proporcji (mięso vs wypełniacz),
rodzaju zastosowanego mięsa i intencji osoby tworzącej posiłek.
Fruchte & Gemusemusli Diana pozwala stworzyć wartościowy
posiłek ze zróżnicowanych składników o wysokiej akceptowalności dla psów każdej
rasy, na każdym etapie rozwoju i w każdym wieku. Zmieniając proporcje pozwoli
zaspokoić potrzeby pokarmowe zarówno psa o niskiej aktywności jak i psa ciężko
pracującego.
Aby uzyskać pełnowartościową karmę /
posiłek należy uzupełnić udział witamin i minerałów stosując preparat Barfer
Plus Diana
Skład:
-
płatki marchwi, płatki groszku zielonego, drobne suszone
granulki buraka czerwonego, chleb świętojański, płatki z ziemniaka, łodygi
pietruszki i natka pietruszki, por, banan, ananas, morela, daktyle, żurawina,
mieszanka ziół **
Składniki analityczne / zawartości:
-
8,3 % Białko surowe
- 3,7 % Tłuszcz surowy
- 6,4 % Włókno surowe
- 4,5 % Popiół surowy
Dawkowanie:
- do 50% masy dziennego posiłku (używaj do 50% dziennej dawki).
- Całość powinna zostać podzielona na minimum 2 posiłki
- podając karmę należy zadbać o nieograniczony dostęp świeżej i czystej wody
do picia o każdej porze.
Przygotowanie:
- porcję Fruchte - Gemusemusli Diana należy przed podaniem
ok. 7 minut namoczyć w wodzie (najlepiej przegotowanej o temperaturze
pokojowe) lub bulionie. Potem dodać mięso (i ewentualnie inne składniki),
zamieszać i podać do spożycia. W razie konieczności wprowadzenia do posiłku
witamin i minerałów należy je uzupełnić suplementem, rekomendowanym
preparatem jest Barfer Plus Diana.
**Mieszanka ziół:
-
Liście Pokrzywy: działają oczyszczająco
na organizm, pokrzywa odtruwa organizm, poprawia pracę wątroby i wzmacnia
żołądek. Szczególnie cenne jest krwiotwórcze działanie pokrzywy. Pomaga w
usuwaniu chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Zawarte w pokrzywie flawonoidy, witamina K i garbniki działają
przeciwkrwotocznie oraz powodują gojenie uszkodzonych naczyń włosowatych.
Pokrzywa znana jest także ze swego działania przeciwbiegunkowego,
przeciwinfekcyjnego, przeciwanemicznego. Porządkuje przemianę materii,
zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny a także pobudza
wytwarzanie enzymów trzustkowych. Wspomaga leczenie różnego rodzaju krwawień,
anemii, krzywicy, problemów skórnych, chorób pęcherza, nerek, kamicy wątroby,
wrzodów żołądka, biegunki a także nieżytu jelit.
-
Marchew: pomaga walczyć z nowotworami, spowalnia
procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia
system odpornościowy organizmu. Zalet beta - karotenu nie sposób przecenić.
Beta - karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności
od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Ponadto
marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu,
żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu.
-
Łodygi i Nać Selera: jest w tym warzywie
dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Seler zawiera też naturalną
witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP, witaminy E.
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i
cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza
przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego
procesu, pomaga w utrzymaniu zdrowia stawów, wzmaga produkcję żółci, ale
jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku. Ułatwia trawienie i
likwiduje zaparcia. Reguluje ciśnienie tętnicze. Odtruwa organizm, pomaga
trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz
pomaga w stresie.
-
Rumianek: ma właściwości przeciwzapalne,
rozkurczające mięśnie gładkie, przeciwbakteryjne i neutralizujące toksyny
bakteryjne, pobudzające przemianę materii. Pomaga w skurczach i stanach
zapalnych żołądka i jelit. Zawiera olejek eteryczny (od 0,3 do 1,2%), w
którego skład wchodzi chamazulen, α-bisabolol, spiroeter. Surowiec zawiera
także flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę, sole mineralne. Rumianek
działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo na układ pokarmowy, ma też
działanie przeciwalergiczne.
-
Koper Włoski: wzmacnia układ moczowo-płciowy u
obu płci oraz poprawia pracę śledziony i nerek. Zawiera olejki
eteryczne, dużą ilość witaminy C, związki białkowe, flawonoidy –
przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, olej tłusty, potas (który obniża
wysokie ciśnienie krwi i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych). W
składzie kopru włoskiego są również witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i kwas
foliowy (B9) oraz witamina A. Inne cenne pierwiastki obecne w fenkule to
magnez, fosfor i wapń.
-
Kminek: działa przeciwskurczowo w obrębie
przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa sokopędnie, mlekopędnie,
bakteriobójczo. Zawiera witaminę C, kwasy fenolowe, furanokumaryny,
węglowodany, furanochromony, związki półacetylenowe, olejek eteryczny (m.in.
linalol, kamfora), żywice, flawonoidy - kwercetynę, kemferol i izoramnetynę,
olejek eteryczny (m.in. kariofilen, kadinen), także wielocukry. Bardzo ważną
właściwością kminku jest łagodzenie wzdęć. Właściwości ściągające tego zioła
znalazły zastosowanie w niwelowaniu biegunki. Kminek zwiększa
laktację u suk karmiących.
-
Krwawnik Pospolity: zawiera olejki lotne z różnym
składem (linalool, kamforę, sabinene, chamazulen), seskwiterpeny, flawonoidy,
alkaloidy, poliacetyleny, triterpeny, kwas salicylowy, kwas mrówkowy, kwas
octowy, kumaryny, taniny (garbniki), żywice, gorzki glikozyd – achilleinę,
sole mineralne (zwłaszcza sole magnezu i cynku), cholinę. Składnik chemiczny
krwawnika pospolitego - apigenin – posiada właściwości przeciwzapalne oraz
przeciwkonwulsyjne. Azuleny oraz kwas salicylowy są składnikami posiadającymi
właściwości przeciwkonwulsyjne. Alkaloidy mają działanie zatrzymujące
krwawienie. Chamazulen (ten sam składnik, który jest zawarty w rumianku) jest
przeciwalergiczny. Krwawnik pospolity posiada dobroczynne działanie na wiele
układów organizmu. Przede wszystkim, zioło to jest znane z
dobroczynnego działania w obrębie układu oddechowego przy braku apetytu,
jako środek odżywczy wzmagający trawienie. Układ sercowo-naczyniowy - jego
właściwości przeciwskurczowe oraz lekko moczopędne stały się cenne w obniżaniu
wysokiego ciśnienia krwi, oraz w poprawieniu krążenia żylnego. Układ rozrodczy
– działa regulująco na cykl menstruacyjny.
-
Liście Jerzyny: ze względu na zawartość garbników
działają ściągająco, wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne
i przeciwbakteryjne na przewód pokarmowy. Łagodnie regulują przemianę materii
i ułatwiają usuwanie toksycznych metabolitów. Działa krwiotamująco, przy
stanach zapalnych, w chorobie wrzodowej, wzdęciach i innych chorobach przewodu
pokarmowego. Do innych właściwości leczniczych zalicza się działanie
grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga w niespecyficznych,
ostrych biegunkach. Przeprowadzone badania udowodniły, że ekstrakt z liści
jeżyny spowalnia procesy starzenia się skóry na drodze zahamowania aktywności
metaloproteinazy MMP1 (grupa enzymów mających zdolność do degradacji białek
zawartych w macierzy międzykomórkowej).
-
Siemię Lniane: zawierają mnóstwo kwasów
tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko,
potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Nasiona lnu czyli siemię
lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy.
Powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami
szkodliwymi (zanurzone w wodzie nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą
śluzu). Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu
może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i
utrudniając ich wchłanianie. Poprawiają perystaltykę jelit (ruchy jelita),
ułatwiając wypróżnianie. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry i
okrywę włosową.
-
Jemioła: zawiera: lektyny, polisacharydy,
alkohole cukrowe, aminokwasy, awonoidy, tosterole, peptydy to najcenniejsze
składniki jemioły. Ilość danego składnika zależy od tego, na jakim drzewie
roślina pasożytuje. Jemioła działa moczopędnie i uspokajająco. Zwiększa
częstotliwość skurczów serca, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie
krwi. Znajdujące się w zielu lektyny i wiskotoksyny wykazują działanie
cytoksyczne (niszczą komórki nowotworowe) i pobudzające układ odpornościowy.
Pomaga w nadciśnieniu, w zaburzeniach rytmu serca oraz miażdżycy, a także
zaburzeniach cyklu menstruacyjnego. Substancje czynne (glikoproteiny)
pozyskiwane z jemioły wykorzystywane są w preparatach stosowanych w leczeniu
guzów i nowotworów (działają stymulująco na układ immunologiczny),
przewlekłych chorób stawów.
-
Korzeń Tataraku: (Acorus calamus) usprawnia
trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soku trawiennego i żółci. Działa
rozkurczowego na mięśnie gładkie, przeciwdziała wzdęciom. Zwiększa także
wydzielanie mukopolisacharydów chroniących błonę śluzową żołądka.
Pomaga w zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i kolkach, braku apetytu i
dostatecznych ilości soku trawiennego. Z powodu działania uspokajającego i
wzmacniającego pomaga w stanach wyczerpania nerwowego. Działa
przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwskurczowo.
Skuteczny przeciw pasożytom przewodu pokarmowego. Poprawia pamięć,
koncentrację, wydolność umysłową. Działa przeciwcukrzycowo.
-
Korzeń Rabarbaru: jest źródłem witamin A, C, E, a
także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Działa oczyszczająco i
przeciwzapalnie. Jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność
zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz
tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i
wspomaga układ krążenia. Zawierająca też rapontycynę, substancję działająca
estrogennie.
-
Centuria Pospolita: zawiera glikozyd, alkaloid,
olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, żywice, gumy, wosk. Działa
pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych, żółciopędnie oraz wpływa na
obniżenie ciśnienia. Niweluje wzdęcia, dyskomfort od strony przewodu
pokarmowego, pielęgnuje i oczyszcza wątrobę. Pomaga przy
niedokrwistości, podniesionym ciśnieniu, przy braku
apetytu, robakach. Pomocna w rekonwalescencji po ciężkich
chorobach wyniszczających organizm.
-
Korzeń Goryczki: wspomaga trawienie poprzez
nieznaczne pobudzenie gruczołów ślinowych i błony śluzowej żołądka a
także soku żołądkowego i śluzu zawierającego m.in.
mukopolisacharydy. Działa na żołądek powodując rozszerzenie naczyń
krwionośnych w błonie śluzowej tego organu oraz zwiększenie jego
ruchowości. Efektywnie reguluje procesy trawienia i ułatwia przyswajanie
składników odżywczych. Wzmacnia organizm i poprawia odporność. Działa
delikatnie odrobaczająco, przede wszystkim na glisty. Ma
działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe.
-
Lucerna: to doskonałe źródło minerałów, takich
jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, sód, miedź, magnez, cynk, mangan, kobalt,
jod, selen. Witamin A, E, K, B9 – kwas foliowy, C oraz luteiny, białek i
aminokwasów, przede wszystkim zawartość aminokwasów egzogennych, które nie są
wytwarzane przez organizm, takich jak: lizyna, leucyna, metionina, cysteina,
fenyloalanina, tyrozyna, tryptofan, histydyna. Innych takich jak saponozydów,
związków fenolowych, fitoestrogenów (genisteinę oraz kumestrol), garbników.
nienasyconych kwasów tłuszczowych – przede wszystkim kwas linolowy i
linolenowy jak również beta-sitosterol, który pomaga zredukować cholesterol,
chlorofilu.
Działa wzmacniająco na organizm, dlatego też zaleca się jej
stosowanie w przypadku ogólnego osłabienia, zmęczenia czy rekonwalescencji.
Działa regeneracyjnie na błonę śluzową (owrzodzenia, nadżerki), regeneruje
dziąsła, leczy parodontozę, wykazuje działanie odżywcze (w szczególności w
przypadku anemii czy osteoporozie). Pobudza laktację, dzięki obecności
fitoestrogenów, działa uspokajająco. Przyspiesza oczyszczanie organizmu – jest
bogata w chlorofil i składniki odżywcze, dzięki czemu alkalizuje i odtruwa
organizm, w szczególności wątrobę.