nazwa oryginalna: Diana Spacjal
Croc ohne Getreide
UWAGA: moneta o nominale 1 PLN widoczna na
zdjęciu nie jest ceną ani jakąkolwiek formą dodatku do karmy. Została
umieszczona na zdjęciu aby w możliwie najprostszy i najczytelniejszy sposób
zobrazować gabaryt / wymiary granuli w porównaniu do przedmiotu, który
wszyscy znają.
nazwa: Diana Specjal Croc karma o
specyfice holistycznej bez zbóż, karma bezglutenowa
przeznaczenie karmy:
pełnowartościowa i bogata w składniki oraz substancje odżywcze karma dla psów
wszystkich ras i w każdym wieku.
wskazania specjalne: psy
wrażliwe i alergiczne na gluten pochodzący ze zbóż, psy z wrażliwym układem
pokarmowym. Psy ras brachycefalicznych i molosowate z uwagi na częste problemy
od strony układu pokarmowego. Psy wymagające specjalnej, bogatej, wysoce
strawnej diety. Karma skutecznie oczyszcza zęby z kamienia nazębnego i
osadu.
charakterystyka karmy:
Specjal Croc to karma holistyczna. Skoncentrowana na
bogactwie naturalnych składników karma zapewnia kondycję, zdrowie i wsparcie
procesów naturalnej bioregulacji zachodzących w organizmie.
Wytworzona metodą kalt
gepresst, czyli wyciskania na
zimno. Ograniczenie do niezbędnego minimum obróbki cieplnej
pozwala zachować pełną wartość składników karmy, nie redukuje zawartości cennych
witamin i ważnych mikroelementów.
Karma nie zawiera zbóż a co za tym idzie glutenu z nich pochodzącego. Mimo
braku zbóż pozostaje pełnowartościową i odżywczą karmą w której
zastąpiono je cenną mączką ziemniaczaną i bogatym zestawem warzyw, ziół, owoców
wypreparowanych w sposób umożliwiający najwyższą tolerancję.
Specjal Croc Diana dostarcza witamin, minerałów i cennych aminokwasów w
najlepiej przyswajalnej, naturalnej formie, w zestawie odpowiednio
przygotowanych i spreparowanych naturalnymi metodami warzyw takich jak:
ziemniaki, marchew, groszek zielony, cykoria ale i siemię lniane, algi i
wodorosty morskie, olej rzepakowy, wyciąg z Yuca Schidigera i wiele
innych ...
Skład:
mączka ziemniaczana, mięso drobiowe (50% kaczki), marchew, groszek zielony,
tłuszcz z drobiu, ** mieszanka ziół, siemię lniane, algi i wodorosty
morskie, olej rzepakowy, jajko, cykoria, mączka z wątróbek drobiowych,
drożdże, chlorek sodu, węglan wapnia, wyciąg z Yuca Schidigera, inne
...
** mieszanka ziół: liście mięty, kminek, nasiona kozieradki, korzeń
lukrecji, kurkuma, kalmus, koper włoski, rumianek
Składniki analityczne / zawartości:
- 23,1% Białko surowe
- 11,5% Tłuszcz surowy
- 2,9% Włókno surowe
- 8,0% Popiół surowy
- 1,1% Wapno
- 0,6% Fosfor
Składniki na kg:
- Witamina A - 14.500 I.E
- Witamina D3 - 1.350 I.E
- Witamina E - 268 mg
- Witamina C - 405 mg
- Biotyna - (Biotyna preparat) - 2.676 mcg
- Witamina B5 (D-Pantotenian Wapnia) - 27 mg
- Witamina B3 (Kwas nikotynowy) - 27 mg
- Kwas Foliowy (Kwas Foliowy preparat) - 8,8 mg
- Żelazo jako Eisen-(II)-sulfat-1-hydrat - 35 mg
- Cynk jako Zinkoxid - 47 mg
- Mangan jako Mangan-II-oxid - 37 mg
- Miedź jako Kupfer-(II)-sulfat-5-hydrat - 3,5 mg
- Jod jako Calciumjodat-6-hydrat - 0,5 mg
Dawkowanie:
dzienna dawka powinna stanowić około 1,5% wagi ciała psa, podzielona na
minimum 2 posiłki
podając karmę należy zadbać o nieograniczony dostęp świeżej i czystej wody
do picia o każdej porze.
Ważnym i wartościowym składnikiem Specjal Croc jest różnorodna mieszanka
ziół. W karmie ograniczono do niezbędnego minimum
zastosowanie syntetycznych składników, kładąc nacisk na naturalne komponenty i
ich bogactwo:
**mieszanka ziół, **MOS,
**FOS:
- liście mięty: Liście mięty
zielonej zawierają: białka i węglowodany. Oprócz tego roślina jest bogata w
następujące minerały: wapno, fosfor, żelazo, magnez. Mięta zielona (czy też
mięta pieprzowa – najpopularniejsza odmiana) to również bogate źródło witaminy
A oraz witaminy B3. Mięta ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne.
Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci,
usprawniają pracę jelit. Stosowane przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach
wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i
nieznacznie uspokajające. Przy dolegliwościach żołądkowych mięta
zmniejszy bóle i pomoże organizmowi uporać się z problemami jelit.
- algi i wodorosty morskie: są
bogate w takie witaminy jak: beta-karoten (prowitamina A), witaminy C, E, K,
PP, witaminy z grupy B. Posiadają także dużą zawartość aminokwasów tzn.
egzogennych. Są źródłem witamin, minerałów oraz mikroelementów łatwo
przyswajalnych przez organizm. Likwidują nadwagę, zwalczają wirusy.
Zdarza się, że są stosowane w leczeniu nowotworów i zapobieganiu im. Są bardzo
bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Wykazano, że algi
morskie zawierają więcej witamin, minerałów i mikroelementów łatwo
przyswajalnych przez organizm, niż wiele innych popularnych
substancji. Zawierają pełnowartościowego białka. Wzmacniają system
immunologiczny. W algach szczególnie wysoka jest zawartość jodu, manganu,
bromu i potasu. Ogólnie poprawiają funkcjonowanie i kondycję organizmu.
Uwydatniają i wysycają umaszczenie sierści, powodują jedwabistość sierści,
bardzo dobrze wpływają na zdrowie skóry. Stymulują metabolizm, regulują
trawienie.
- groszek zielony: W 145 gramach
zielonego groszku znajduje się 117 kalorii. Możemy w nim znaleźć witaminy A,
C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam
minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy
potas. Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek
neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko
uszkodzenia żył. Co za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w żyłach
cholesterolu. Kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku pomaga w redukcji
cholesterolu. Zawiera Luteinę. Błonnik pokarmowy zawarty w zielonym groszku
utrzymuje prawidłowy system pracy układu trawiennego, a dzięki temu można
kontrolować wagę. W zielonym groszku znaleźć również można sól kwasu foliowego
(folian), który jest niezbędny w prawidłowej syntezie DNA wewnątrz komórek.
Groszek zielony w diecie przyspieszy również pracę systemu immunologicznego,
wspomoże wzrok, doda energii i ustabilizuje poziom cukru we krwi.
- olej rzepakowy: potrzebny z
powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego
(omega-6) i linolenowego (omega-3). Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy
serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Ale
nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć ich w
pożywieniu. Zawiera kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość cholesterolu (LDL) i
poprawia stosunek dobrego (HDL) do (LDL). Aż 62 proc. oleju rzepakowego to
właśnie jednonienasycony kwas oleinowy.
- kminek: działa
przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie,
działa sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo. Zawiera witaminę C,
kwasy fenolowe, furanokumaryny, węglowodany, furanochromony, związki
półacetylenowe, olejek eteryczny (m.in. linalol, kamfora), żywice, flawonoidy
- kwercetynę, kemferol i izoramnetynę, olejek eteryczny (m.in. kariofilen,
kadinen), także wielocukry. Bardzo ważną właściwością kminku jest łagodzenie
wzdęć. Właściwości ściągające tego zioła znalazły zastosowanie
w niwelowaniu biegunki. Kminek zwiększa laktację u suk
karmiących.
- nasiona kozieradki: działa
osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu
pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawia
samopoczucie , pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i
jelitowego, wzmacnia, usprawnia wchłanianie pokarmów, reguluje wypróżnienia,
pobudza regenerację wszystkich tkanek, aktywuje hemopeozę (kozieradka to
naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), działa mlekopędnie,
przeciwalergiczne, anabolicznie. Badania wykazały, że stosowanie doustne
wywiera u ludzi i zwierząt działanie pobudzające czynności wydzielnicze oraz
wzmagające mechanizmy odpornościowe. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i
trzustkowego oraz śliny, ułatwiając trawienie pokarmów i przyswajanie ich
składników, zwłaszcza aminokwasów. Pobudza czynność krwiotwórczą szpiku
kostnego i przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Ponieważ
jednocześnie wzrasta liczba krwinek białych, podnosi się tym samym odporność
organizmu na patogenne szczepy bakterii.
- korzeń lukrecji: posiada
działanie antyalergiczne, immunostymulujące,
przeciwłojotokowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne,
przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia,
antyoksydacyjne i łagodzące. Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.
Zawiera między innymi saponiny, flawonoidy, kwasy organiczne, substancje
goryczowe, żywice, trójterpeny i olejek eteryczny. Współczesne badania
potwierdziły, że działa przeciwwrzodowo (na żołądek i jelito grube) oraz
przeciwzapalnie. Stosowana przy lekkich biegunkach i schorzeniach dróg
moczonych. Zawarte w niej substancje poprawiają ponadto łaknienie, działają
żółciopędnie, rozkurczowo oraz przeciwreumatycznie i przeciwartretycznie.
Hamuje reakcje autoagresji.
- kurkuma: działa żółciotwórczo,
rozkurczowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie. Działa ochronnie na miąższ
wątroby. Ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne,
przeciwutleniające, ma właściwości ochronne oraz przeciwnowotworowe. Przede
wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, a zawarte w niej substancje mają
właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Poza tym ma
silnie działanie antyoksydacyjne, działa silnie przeciwzapalnie,
przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn.
- kalmus (Acorus
calamus): usprawnia trawienie poprzez pobudzanie
wydzielania soku trawiennego i żółci. Działa rozkurczowego na mięśnie
gładkie, przeciwdziała wzdęciom. Zwiększa także wydzielanie mukopolisacharydów
chroniących błonę śluzową żołądka. Pomaga w zaburzeniach trawiennych,
wzdęciach i kolkach, braku apetytu i dostatecznych ilości soku trawiennego. Z
powodu działania uspokajającego i wzmacniającego pomaga w stanach
wyczerpania nerwowego. Działa przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie,
przeciwutleniająco, przeciwskurczowo. Skuteczny przeciw pasożytom
przewodu pokarmowego. Poprawia pamięć, koncentrację, wydolność
umysłową. Działa przeciwcukrzycowo.
- koper włoski: wzmacnia układ
moczowo-płciowy u obu płci oraz poprawia pracę śledziony i nerek. Zawiera
olejki eteryczne, dużą ilość witaminy C, związki białkowe,
flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, olej tłusty, potas
(który obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni przed uszkodzeniami naczyń
krwionośnych). W składzie kopru włoskiego są również witaminy z grupy B –
zwłaszcza B1 i kwas foliowy (B9) oraz witamina A. Inne cenne pierwiastki
obecne w fenkule to magnez, fosfor i wapń.
- rumianek: ma właściwości
przeciwzapalne, rozkurczające mięśnie gładkie, przeciwbakteryjne i
neutralizujące toksyny bakteryjne, pobudzające przemianę materii. Pomaga w
skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit. Zawiera olejek eteryczny (od
0,3 do 1,2%), w którego skład wchodzi chamazulen, α-bisabolol, spiroeter.
Surowiec zawiera także flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę, sole
mineralne.
Rumianek działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo
na układ pokarmowy, ma też działanie przeciwalergiczne.
- marchew: pomaga walczyć z
nowotworami, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę,
poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalet beta - karotenu
nie sposób przecenić.
Beta - karoten jest prowitaminą witaminy A.
Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie
przekształcany w witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP,
KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu.
- nasiona lnu: zawierają mnóstwo
kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe,
białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Nasiona lnu czyli
siemię lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy.
Powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami
szkodliwymi (zanurzone w wodzie nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą
śluzu). Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu
może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i
utrudniając ich wchłanianie. Poprawiają perystaltykę jelit (ruchy jelita),
ułatwiając wypróżnianie. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry i
okrywę włosową.
- Ekstrakt z Yuki (Juki) zawiera
Saponiny o działaniu moczopędnym ,detoksykacyjnym i przeciwzapalnym,
wzmagającym wydzielanie śluzu, soków trawiennych i żółci. Antyoksydanty
neutralizujące niekorzystne działanie wolnych rodników, wzmacniające układ
immunologiczny. Enzymy będące aktywnymi związkami, przyspieszające reakcje w
organizmie, są niezbędne dla organizmu psa. Resweratrole spowalniające procesy
starzenia się. Ekstrakt z Juki działa przede wszystkim detoksykacyjnie
oczyszczając organizm z gromadzonych toksyn i złogów, regeneracyjnie na błonę
śluzową jelit, poprzez saponiny skutecznie regeneruje i leczy stawy i
aparat ruchu, uzupełnia mikroelementy potrzebne stawom i kościom, redukuje ból
związany z ich schorzeniami.
- MOS i FOS: Mannooligosacharydy (MOS) razem z
fruktooligosacharydami (FOS) zapewniają prawidłowy przebieg
procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym i stymulują wzrost pożytecznej
mikroflory jelitowej. Działają prebiotycznie modulując skład flory bakteryjnej
i funkcjonowanie układu immunologicznego. Wpływają na wzrost liczebności
pożądanych bakterii i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Jednymi
z najważniejszych prebiotyków w karmach dla psów są fruktooligosacharydy (FOS)
i mannanooligosacharydy (MOS). Fruktooligosacharydy po wchłonięciu do
krwiobiegu wykazują działanie systemowe. Mannanooligosacharydy poprzez
hamowanie adhezji chorobotwórczych bakterii do komórek nabłonka, zapobiegają
kolonizacji jelit przez te mikroorganizmy. Zapobiegają infekcjom jelitowym.
Mannanooligosacharydy wpływają na wzrost liczby limfocytów. Odpowiednia podaż
prebiotyków jest szczególnie ważna w przypadku szczeniąt, psów starszych, a
także zwierząt narażonych na zwiększone działanie czynników
stresowych.